Vereniging Orgelconcerten Denderleeuw

Naar aanleiding van het Europees Cultureel Erfgoedjaar 2018 wil onze vereniging “Orgelconcerten Denderleeuw” jullie opmerkzaam maken betreffende het historisch orgel in de Sint- Amanduskerk, Dorp, 9470 Denderleeuw.
Hierbij poneren wij graag het statement opgemaakt door onze organist en artistiek adviseur Dhr. Kamiel D’Hooghe, gewezen directeur van het Nederlandstalig Koninklijk Conservatorium van Brussel, medestichter van de Kunsthumaniora van Brussel, gewezen docent aan het Lemmensinstituut en het Conservatorium van Maastricht en gewezen lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen:
Behoort het Pieter Van Peteghem- Vereecken-Loncke- orgel van de St. Amanduskerk te Denderleeuw, tot het EUROPEES CULTUREEL ERFGOED?

Onlangs is het Europees Cultureel Erfgoedjaar 2018 in België officieel voorgesteld in het stadhuis en op de grote markt van Brussel in aanwezigheid van de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Hiermee wil de Europese Gemeenschap de ontdekking van het Europees Cultureel Erfgoed bevorderen. Het historische Van Peteghem- orgel (1776), in het orgelmeubel van Jozef Bemindt (Ninove), kende in 1855 een eerste transformatie door de Aalsterse orgelbouwer P.J. Vereecken en een tweede door de West- Vlaamse orgelbouwfirma Loncke in 1980 (?) die ook twee “Hamburgse” pijpentorens plaatste.
Het orgel van de St.- Amanduskerk te Denderleeuw maakt aldus in een zekere mate deel uit van dit Europese Cultureel Erfgoed onder de noemer het Pieter Van Peteghem- Vereecken- Loncke- orgel.
Het kende een stijlevolutie vanaf de barok & rococo stijl, over de romantische orgelstijl tot een soort synthese van drie eeuwen orgelgeschiedenis. De creatieve benadering van het windwerk, het binnenwerk, de tractuuraanleg, de nieuwe pedaaltorens, de mechanische windvoorziening, het pijpwerk en de intonatie, zorgen voor een regionaal gedifferentieerd orgellandschap dat aansluiting zoekt bij de grootmeesters van het Vlaamse orgelrococo en de Nederlands- Duitse orgelbarok.

Het huidig cultuurbeleid van onze gemeentelijke beleidsmensen wordt door onze vereniging positief beoordeeld. De plaatselijke overheid neemt haar verantwoordelijkheid en brengt daarmee cultuur in het algemeen en orgelcultuur in het bijzonder niet in gevaar. Hierbij doen we een oproep om het cultuurbeleid in de toekomst niet te wijzigen ( financieel en organisatorisch). De overheden moeten erop gewezen worden dat de orgelcultuur belangrijk is voor Vlaanderen. Orgelcultuur bewijst dit ook in onze gemeente en benadrukt haar publieke functie. Cultuur is geen speeltje, maar bepalend voor de identiteit van een land en een verrijking van de samenleving. Als deze cultuur verdwijnt, krijg je het niet zomaar terug! Alle kennis die inmiddels is opgebouwd in de orgelwereld moet niet ongebruikt gelaten worden. Dat zou zonde zijn!


Met de meeste hoogachting,
Orgelconcerten Denderleeuw